|
Radoslav Blaško

Banská Bystrica bude hostiť Majstrovstvá Slovenska v malom futbale

BAN

Počas prvého júlového víkendu privíta nový Mestský mládežnícky štadión v Radvani-Kráľovej najlepšie tímy Slovenska v malom futbale.

Až 77 tímov zabojuje počas soboty 2. júla a nedele 3. júla o tituly v troch kategóriách na Niké Majstrovstvách Slovenska v malom futbale 2022, ktoré budú počtom účastníkov najväčšie v histórii. V hlavnej kategórii mužov si to o titul majstra Slovenska rozdá 56 mužstiev. Počet tímov v kategórii 40+ vzrástol oproti minulému ročníku z 12 na 16. Po prvýkrát v histórii sa môžeme tešiť aj na kategóriu žien. Vstup je voľný.

"Pred letnou prestávkou nás čaká posledné veľké podujatie. Po finále Niké Superligy v Trnave, historických Majstrovstvách Európy v Košiciach, sa tentokrát športová verejnosť presunie aj na stred Slovenska do Banskej Bystrice. Práve v čase, kedy malý futbal v tomto meste oslavuje 40 rokov. Som presvedčený, že aj Niké MSR 2022 budú po vzore predošlých podujatí v tomto roku o level vyššie ako v minulosti a všetci účastníci si z nich odvezú skvelé zážitky. 77 tímov je historicky najvyššie číslo, navyše sme otvorili aj ženskú kategóriu, z čoho máme veľkú radosť," teší sa Peter Králik, prezident Slovenského zväzu malého futbalu.

V ohni máme štyri želiezka

Na domácom turnaji budú chcieť triumfovať banskobystrické tímy. V hlavnej kategórii budú Banskobystrický zväz malého futbalu reprezentovať Bianconeri, Oranjes a FC Nemce. V kategórii 40+ budú domáci priaznivci držať palce banskobystrickej Kemade. Medzi päticou ženských tímov nájdeme aj futbalistky MFK Dukla Banská Bystrica. Kompletné zloženie základných skupín nájdete na stránke podujatia.

Malý futbal má v Banskej Bystrici dlhoročnú tradíciu. Uplynulá sezóna našich súťaží bola jubilejná štyridsiata. Oslavy 40 rokov malého futbalu v meste pod Urpínom tak vyvrcholia práve týmto významným podujatím.

"Som veľmi rád, že budeme hostiť Majstrovstvá Slovenska v malom futbale v novom areáli Mestského mládežníckeho štadióna v mestskej časti Radvaň. Celý náš Výkonný výbor spolupracuje pri prípravách tohto podujatia. Pevne verím, že sa nám podarí zorganizovať najlepšie MSR doposiaľ. Na turnaji sa predstavia aj štyria zástupcovia z BBZMF - Oranjes, Bianconeri, FC Nemce a výber nad 40 rokov pod názvom Kemada. Držím všetkým palce, aby sa dostali na turnaji čo najďalej. Chcem poďakovať Mestu Banská Bystrica, Banskobystrickému samosprávnemu kraju, ktorí toto podujatie podporili finančne a mestskej organizácii Záhradnícke a rekreačné služby, ktorá je spoluorganizátorom MSR," uvádza Lukáš Berec, predseda Banskobystrického zväzu malého futbalu.

"Som rád, že po úspechu ME v Malom futbale v Košiciach zavíta veľké podujatie tohto čoraz populárnejšieho športu aj do nášho kraja a že BBSK môže byť jeho partnerom. Okrem finančnej podpory kraja pre Majstrovstvá Slovenska som s predstaviteľmi SZMF nedávno absolvoval aj osobné stretnutie, na ktorom sme načrtli možnosti spolupráce pri revitalizovaní športovísk na stredných školách v kraji tak, aby vyhovovali podmienkam malého futbalu. Verím, že tak spoločnými silami pomôžeme aj nastupujúcim generáciám, aby patrili medzi európsku a svetovú špičku," dodáva Ján Lunter, predseda BBSK.

Nový areál v Kráľovej privíta prvé podujatie

Dejiskom Majstrovstiev Slovenska v malom futbale 2022 bude Mestský mládežnícky štadión v Radvani-Kráľovej. Pôjde o prvé podujatie, ktoré sa v novom areáli uskutoční.

"Som nesmierne rád, že vedenie Slovenského zväzu malého futbalu prejavilo záujem o organizovanie Majstrovstiev Slovenska na našom novom mestskom štadióne. Síce sa hracia plocha už niekoľko týždňov používa na trénovanie, kolaudácia tribún a hlavnej budovy šatní prebehne len tesne pred začiatkom turnaja. Všetci zúčastnení si tak budú môcť vyskúšať ako prví úplne nové priestory. Pre hráčov je však ešte dôležitejšie, že ich budú v krásnom prostredí môcť povzbudzovať fanúšikovia priamo z novučičkých tribún, pričom maximálna kapacita je 1 489 divákov," hovorí Martin Majling, námestník riaditeľa spoločnosti ZAaRES.

Z ďalšieho významného športového podujatia v Banskej Bystrici sa teší aj primátor Ján Nosko: "Som rád, že Majstrovstvá Slovenska v malom futbale sa prvýkrát v histórii uskutočnia v našom meste. Je pre nás česť, že práve v Banskej Bystrici ide o najväčšie podujatie tohto rozmeru s doposiaľ najbohatšou účasťou. Teší ma, že futbalistky a futbalisti budú môcť odohrať zápasy na čerstvo zmodernizovanom Mestskom mládežníckom štadióne v Kráľovej. Športovcom držím palce a zároveň pozývam všetkých Banskobystričanov, aj návštevníkov, užiť si túto jedinečnú športovú akciu."

Všetky zápasy budú vysielané naživo. Viac informácií o priamych prenosoch nájdete na stránke majstrovstvaslovenska.sk.

submenu

Tabuľka

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. GAL Galacticos 11 126:42 33
2. SKA Skackavá 10 79:41 22
3. DRT Dream Team 11 80:67 20
4. DAN 1. FC DAN 12 64:56 19
5. NEM Nemce 2012 12 67:63 18
6. GUN Gunners 11 51:56 18
7. BIA Bianconeri 12 80:75 17
8. ENZ Enzo 11 90:87 15
9. HAT Hančurka Team 11 65:65 14
10. SIM Simacek 11 44:69 13
11. NEM FC Nemce 12 97:114 13
12. IQ IQ 11 52:103 6
13. AQA Aquadux 11 36:93 3

štatistiky

Banská Bystrica (BAN) 1. liga
1. NEM Ivan Varga 61 Gólov
2. DRT Ján Štubian 37 Gólov
3. GAL Filip Samson 32 Gólov
4. GAL Filip Rafanides 20 Gólov
5. BIA Vladimír Giertl 18 Gólov
6. HAT Andrej Glemba 17 Gólov
7. DAN Stanislav Maskaľ 16 Gólov